[blog] Tips om vuurwerkangst bij konijnen te voorkomen

Bij oud en nieuw hoort nog altijd vuurwerk, maar veel dieren zijn hier niet blij mee. Ook konijnen niet. Konijnendeskundige Angela Vroomen heeft een aantal tips hoe je vuurwerkangst bij je konijnen kunt voorkomen.

Rust

Zorg in ieder geval voor rust, laat niet aan je dier merken dat er heel wat aan de hand is. Blijf kalm en reageer niet op de angst van je konijn. Stress kan veel problemen/klachten veroorzaken zoals ongelukken, gedragsproblemen, hart en ademhalingsproblemen, en een te hoge bloeddruk. De stress ontstaat vooral door de combinatie van lichtflitsen, harde geluiden en de stank. Vuurwerk kan een heel sterke kruidachtige geur hebben.

Konijn en vuurwerkstress

Om het stressniveau omlaag te brengen, moet je dus iets proberen te doen aan het lichteffect en de geluiden. De stank is voor konijnen die buiten zitten nogal moeilijk te voorkomen.

Binnenshuis

Zitten je konijnen binnen? Dan bestaan er heel wat handigheidjes om de impact van vuurwerk te verminderen. Denk aan het sluiten van rolluiken en gordijnen of het aanzetten van de tv of radio, misschien iets harder dan dat je normaal gewend bent. Heb je een kattenluikje waardoor je konijn naar buiten gaat? Zet deze op slot en blokkeer de route ernaartoe, ter voorkoming dat je konijn er naar toe hupst en tegen een gesloten deur aankomt. Verstandig is om hier al een paar dagen van te voren mee te beginnen, dan krijgt het konijn niet te veel prikkels op een dag.

Konijn stress vuurwerk

Buitenshuis

Verblijven je konijnen buiten? Dan zou je ze kunnen verplaatsen naar een binnenruimte, maar zorg ervoor dat het temperatuurverschil niet te groot is. Konijnen mogen in deze tijd van het jaar niet zo maar op een verwarmde binnenplaats worden gezet, maar je zou kunnen denken aan de garage of een bijkeuken die niet verwarmd is. Houd daarbij wel het stressniveau van je konijn in de gaten Jij kent je konijn het beste. Wat levert meer stress op, in eigen hok met wat last van vuurwerk, of een volledig nieuwe omgeving?

Comfortabel nachthok

Konijn stro hokAls je de konijnen in hun eigen verblijf laat zitten, kan het een goed idee zijn om het verblijf naar het huis te richten en niet naar een open omgeving. Zorg voor een lekker comfortabel nachthok waar de konijnen zich kunnen terugtrekken. Met verstopplekjes en een lekkere laag stro en geef ze wat lekkers waar ze even mee bezig zijn. Dit geldt overigens ook voor de binnenkonijnen. Maak het binnenverblijf comfortabel, zorg voor de nodige plekjes waar ze zich kunnen terugtrekken.

Lichflitsen

Om je konijnen te beschermen tegen de lichtflitsen buiten, kun je het hok bedekken met wat dekens of jute zakken. Zorg ervoor dat je hier niet te ver in gaat, er moet nog altijd genoeg ventilatie in het hok aanwezig zijn.

Sprays en verstuivers

De belangrijkste tip: blijf kalm, blijf zo veel mogelijk bij je konijn en ga vooral buiten regelmatig checken hoe het gaat. Merk je dat het stressniveau toch te hoog wordt (door signalen van de oren, opgezette ogen, het tongetje dat naar buiten steekt, stampen met de achterpoten), dan kun je de speciale sprays en verstuivers gebruiken die angst en stress verminderen. Een verstuiver kun in de huiskamer ophangen, met een spray kun je het buitenverblijf van je konijnen behandelen.


Over de auteur

Angela VroomenAngela Vroomen is eigenaar van filoZoika en houdt zich dagelijks bezig met het verzorgen van konijnen, katten en andere knaagdieren. Na een studie voor paraveterinair besloot ze zich volledig te richten op diensten voor particuliere huisdierenbezitters. filoZoika is nu ruim 5 jaar de helpende hand voor huisdiereigenaren die op vakantie gaan en de zorg over willen laten aan een professional. Na een aanvullende studie is Angela Vroomen nu ook konijnendeskundige. De extra kennis over konijnen gebruikt ze in haar eigen konijnen/cavia pension, bij het geven van workshops, kinderfeestjes en consulten aan mensen met vragen over konijnengedrag.


filoZoika: filozoika.nl  |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.