Let op: teken actief door warm weer

De Week van de Teek (16 t/m 22 april) moet nog beginnen, maar door het warmere weer komen teken massaal in actie. Op tekenradar is de opmars van actieve teken duidelijk zichtbaar. Vanuit het zuiden neemt de tekenverwachting toe tot ‘zeer hoog’.

Tekenverwachting

1 miljoen mensen lopen tekenbeet op

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 22.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Deze ziekte kun je voorkomen door na elk uitstapje ‘in het groen’ jezelf en waar nodig anderen altijd te controleren op teken. Tijdens de Week van de Teek, van 16 tot en met 22 april, wordt er extra aandacht aan dit onderwerp gegeven door dierenspeciaalzaken, dierenpensions en dierenartsenpraktijken, zodat je goed geïnformeerd bent over het gevaar van een, op het oog, kleine tekenbeet.

 


App ‘Tekenbeet’

De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kun je (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en zie je wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone).

Get it on Google Play     


Controle op teken

Stigas, de organisator van de Week van de teek, heeft een korte animatiefilm gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken.​