[blog] Hoe houd je de wintervacht van je kat op orde?

De herfst is in volle gang en de winter staat voor de deur. Iedereen loopt alweer in zijn winterjas en ook onze harige vriendjes hebben zich aangepast aan het weer. Maar hoe houd je de enorme bontjas van je huisdier nu een hele winter op orde?

kat in de winter

In principe kunnen onze katten zowel hun zomer- als hun wintergarderobe prima zelf onderhouden. Echter door de dikte van de vacht, die nu op zijn dikst is, en door de lengte van de kraag en broek wordt de vachtverzorging in de winter wel moeilijker voor hen. Iedereen kent het verschil wel als je denkt aan de weelderige manen van de halflangharen zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat.

Overgang naar binnenleven

Doordat het weer slechter wordt, maken katten toch vaak de overgang naar het binnenleven. En dat is zichtbaar van invloed op de vacht. Neem nu onze Noorse Boskat Jenny. In plaats van dat zij buiten op vogels jaagt, jaagt ze nu steeds meer op vogels jagen vanaf de vensterbank. Deze plotselinge overgang van buiten naar binnen vergt erg veel van onze poezen en dat merk je als eerste aan de huid en vacht. Toen onze korthaar Poezel nog bij ons was viel dit extra op. Want zij maakte in oktober het laatste stukje van de rui door waardoor zwarte kleren ineens weer een no-go werden hier in huis. Maar ook wanneer ik Jenny aai slaan de vonken zo nu en dan over! Dit wordt veroorzaakt door de veranderende luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid omhoog

De uitdaging is aan ons om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Dit kun je doen door:

  • bakjes water aan de verwarming te hangen;
  • een ketel water op de kachel;
  • deuren van de badkamer openzetten met het douchen;
  • of het plaatsen van een bevochtiger.

Vachtcontroles opvoeren

Daarnaast kunnen wij natuurlijk ook wat ondersteuning bieden. Zo is het verstandig om de frequentie van de vachtcontroles wat op te voeren, zodat beginnende klitten gevonden en uitgeplozen kunnen worden. Een compleet intacte vacht is noodzakelijk zodat hij beschermd en vettig genoeg blijft om statische ontlading te voorkomen. Zorg er dus voor dat je kat een mooie laag onderwol heeft zonder klitten. Merk je dat de vacht te dik wordt en begint te klitten, neem dan op tijd contact op met een trimsalon voor een helpende hand. En let op: helpen is niet simpelweg zoveel mogelijk ontwollen of plukken. Juist niet zelfs, want zoals je hierboven al kon lezen heeft je kat in deze periode zijn onderwol hard nodig.

Voorkom vervilting

Helaas tref ik in de trimsalon, met name rond de vorstperiodes en helaas ook net na de winter, veel vervilte katten aan. Naast dat dit pijn doet voor je kat biedt dit ook totaal geen bescherming tegen de koude. En merk je dat de vacht te statisch wordt, dan kun je ook ondersteuning bieden door Virbac Allerderm SpotOn te druppelen. Dit middeltje helpt vanaf de huid om de haren het broodnodige laagje vet te geven, zodat de statische vacht uitblijft. En last but not least: let op met aaien! Aaien? Zoals je zult begrijpen helpt keer op keer aaien ook mee aan het krijgen van een vettige, klittende of statische vacht. Of erger nog alle drie.

kat wast zichzelf


Kat moet zichzelf wel poetsen

Heeft jouw kat helemaal geen hekel aan de winter, net zoals onze Google, dan kunnen deze problemen allemaal weleens meevallen. Google heeft de smaak van het buitenleven te pakken en is meer en meer buiten. Buiten is de luchtvochtigheid vele malen beter, dus Google heeft helemaal nog geen last heeft van een statische vacht. Wel moet ik met haar weer opletten dat zij zichzelf na regenbuien, na het spelen in de plassen en na lopen door de sneeuw goed poetst. Gebeurt dit niet dan zal ook de vacht van onze buitenkatten onherroepelijk in de klit raken. Gelukkig regelt zij dit allemaal zelf en heb ik er geen omkijken naar.

Groetjes Wendy
Cats Only


Over de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook katten: een Maine Coon en een Noorse Boskat, maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren heeft gewoond. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen kattenhotel uitvoert (waarbij elke gast beschikt over een eigen kamer met tuin), werkt ze als docent bij het Huisdier Kennis Instituut en organiseert ze lezingen, cursussen en workshops over kat,- huid- en vachtvriendelijke vachtverzorging voor kattenbezitters en professionals.


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.