De kat mee op vakantie of toch niet?

Corona gooit roet in het eten voor verre reizen deze zomer. Alle reizen staan op losse schroeven waardoor menigeen eieren voor zijn geld kiest en voor zekerheid gaat. De vakantieplannen voor een reis naar Spanje, Italië of bijvoorbeeld Zuid-Afrika worden omgeruild voor een tripje naar Zeeland, Texel, de Veluwe of... misschien toch wel Frankrijk.

Kat in reismandje in auto

Ergens toch wel fijn zo’n vakantie om de hoek want dan kan je kat gewoon mee. Zo hoeft er geen kattenpension geregeld te worden. Of is het niet nodig om de buurvrouw te vragen en beter nog: loop je ook niet het risico dat de oppas ineens afzegt net voor de vakantie. Maar is het wel zo ideaal om je kat mee te nemen op reis? De voordelen zijn duidelijk maar over de nadelen wordt vaak te weinig nagedacht. Daarom verzamel ik in dit blog een lijstje met nadelen die mij ter ore zijn gekomen van mijn klanten uit het kattenhotel.

Nadeel 1: een andere leefomgeving

Een kat houdt van regelmaat. Met zijn autistische trekjes is elke verandering in zijn rustige stabiele leventje er een te veel. Ja, jij zorgt voor een stabiele factor wanneer jullie samen op vakantie gaan. Maar hoe dan ook is alles verder anders. De omgeving, de meubels maar ook jullie leefritme.

Nadeel 2: de autorit

Verreweg de meeste katten houden niet van autorijden waardoor langere autoritten een ware hel worden voor zowel de kat als de eigenaar. Sommige katten zullen niet meer stoppen met miauwen gedurende de hele rit, met een keiharde autoradio als gevolg.

  • Andere katten zullen proberen uit te breken. Je moet er toch niet aan denken dat je kat los door de auto loopt? Juist wel? Reist jouw kat altijd los in de auto mee? Denk dan nog even over de gevaren bij het uitstappen, je kat zal er maar tussenuit glippen tijdens de tussenstop. Maar ook wat er gebeurt als je eens hard moet remmen met je kat tussen de pedalen. Of hoe je het op gaat lossen als je in een grote file komt te staan, in de brandende zon (ja, die hebben we hier in Nederland ook juist op de zonnige dagen), zonder airco.
     
  • Een weer andere groep katten wordt wagenziek, dat wil je je kat toch helemaal niet aandoen voor een pleziertje.
     
  • En een laatste groep laat het gedwee toe, tenminste zo lijkt het. In werkelijkheid zitten veel van deze katten in een freeze, een angstige positie waarin een kat verstart. Deze positie zie je bij angstige katten ook heel vaak bij de dierenarts of op de trimtafel. Herken je hem? Hoe dan ook spreekt het voor zich dat een gestreste autorit van een uur of wellicht enkele uren geen lekker begin van de zomervakantie is. Natuurlijk is het het overwegen waard om je kat kalmeringspillen te geven voor de reis, maar is dat het waard?

Kat verstopt zich
Foto: Mikhail Vasilyev

Nadeel 3: het is lastig om een geschikte vakantieplek te vinden

  • Een vakantiehuisje
    Met je kat op vakantie in een gehuurd vakantiehuisje? Dat kan een probleem zijn omdat veel huisjes een huisdierenverbod hebben. Bekijk bij het boeken daarom goed of jouw accommodatie huisdieren toe staat om problemen bij aankomst te voorkomen. Er zijn verschillende vakantieparken in Nederland waar huisdieren, en dus ook katten zijn toegestaan. Niet alle huisjes worden verhuurd aan kattenliefhebbers, om gasten met een kattenallergie te sparen, waardoor vroeg boeken noodzakelijk is.
     
  • Hotel
    Ga je met kat logeren in een hotel, dan ligt er nog een ander gevaar op de loer. Namelijk het kamermeisje. Zorg ervoor dat het personeel op de hoogte is van je kat en dat ook zij het zekere voor het onzekere nemen dat je kat niet kan ontsnappen tijdens het binnenkomen van de kamer of tijdens het luchten.
     
  • Op de camping
    Voor zover ik weet, gaan er maar twee van mijn klanten uit kamperen met hun kat. Beide reizen met een camper rond. In beide gevallen zijn de katten dit van kitten af aan gewend. In het eerste geval reizen de Persjes mee op het dashboard van de auto. Zij liggen hier gewoon vrij en zijn dit gewend. Eng vind ik het wel, met het oog op veiligheid, maar relaxed is het wel voor de katten. Deze katten lopen los op de camping en denken er nog niet aan om weg te lopen. Het feit dat ze loslopen is mede erg fijn vanwege de hitte. In een dichte camper kan de temperatuur namelijk snel oplopen.

    Dat is de reden dat mijn tweede klant met zijn Britse Korthaarkat rondrijdt in een camper met airco. Om deze airco te kunnen draaien, hebben ze een flinke stroomtoevoer nodig die niet alle campings kunnen leveren. Dit maakt dat ze wel eens verder moeten reizen om een geschikte camping te zoeken, maar dan weten ze wel zeker dat de katten het nooit te warm krijgen. Want deze binnenkat blijft de gehele vakantie in de camper.

    Het voordeel van de camper is dat de katten deze camper na een tijdje kennen waardoor het zomerverblijf ergens toch herkenbaar is. Vooral ook omdat deze camper – in tegenstelling tot gehuurde vakantiehuisjes – niet wordt gebruikt door andere katten waardoor er geen onveilige, vreemde geurtjes hangen. Vreemde geurtjes veroorzaken namelijk ook weer stress.

    Kies je in plaats van een camper of caravan liever voor een tent, dan vergt dit op zijn minst een avontuurlijke kat. Hier vind je een mooi stappenplan om te kamperen met je kat.

Kat buiten
Foto: Marnhe du Plooy

Nadeel 4: ontsnappingsgevaar

Ontsnappingsgevaar is een van de belangrijkste redenen waarom ik bang ben om mijn Maine Coon (hij heet Google) mee te nemen op reis. Buitenkat als Google is, wil dus graag naar buiten. Dus een raam op een kiertje of een deur die niet snel genoeg dicht gaat kan een naar buiten rennende kat als gevolg hebben. En aangezien ze een vreemde omgeving niet kent ,heb ik geen idee hoe dat afloopt.

Veel katten die schrik hebben van hun nieuwe omgeving rennen weg en verstoppen zich vervolgens. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn kat kwijt zou raken op vakantie. En dat al helemaal niet als je een echte binnenkat hebt. Voorheen, toen wij nog in Eindhoven woonden, mochten de katten niet buiten. Thuis was dat geen probleem. Je wist precies hoe je door de deur moest gaan zonder dat de katten meeglipten en welke ramen op welke stand open konden zodat het veilig was.

Op vakantie heb je geen idee waardoor er ieder jaar weer rond de zomervakantie verschillende Amivedi-flyers en Facebookberichten met vermiste dieren worden verspreid. Is dit geen reden voor je om de kat thuis te laten? Zorg er dan in ieder geval voor dat hij gechipt is zodat hij weer bij je terugkomt mocht iemand hem vinden.

Kat en meubels
Foto: Kari Shea

Nadeel 5: vernielen van meubels

De tweede reden waarom ik bang ben om mijn kat mee op vakantie te nemen, is het risico op gesloopt meubilair. Nee, Google is geen sloper: ze maakt thuis niks kapot. Vooruit: er zit wel eens een haaltje in onze grof geweven bank na het uitrekken of door een sprintje op de bank, maar een sloper is ze niet. Maar dat neemt niet weg dat ze dit in een vreemde omgeving niet kan gaan doen. En dan niet zozeer om te slopen maar om haar geur af te geven.

Krabben is namelijk vaak een manier om geur af te geven. Katten krabben aan plekken waar oude vreemde geurtjes hangen om hun eigen territorium vast te stellen. Je kunt je indenken dat dit hard nodig is in een huurhuisje. En je moet er toch niet aan denken dat je na de vakantie het huisje achterlaat met gekraste deurposten, scheuren in de bank en afgekrabd behang.

Kat en bak

Nadeel 6: extra volle auto met kattenspullen

Met oog op nadeel 5 is het erg belangrijk om zo veel mogelijk eigen spullen van je kat mee te nemen. Deze eigen spullen geven houvast in de gewoontes van je kat, maar zorgen ook voor een eigen vertrouwde geur. Zorg er dus voor dat je nog wat bagageruimte overhoudt voor de reisbench, een lekker mandje, een schuilhuisje (erg belangrijk in periodes van stress), een krabpaal of krabplank, enz. Denk hierbij aan de N+1 regel, waarbij je van al deze basisbehoeftes minimaal 1 exemplaar meer meeneemt dan je katten hebt. Eén kat vraagt dus om 2 krabpalen, 2 mandjes, 2 voerbakjes, enz.  

Ik ben benieuwd hoe jij een kattenvakantie ziet na het lezen van deze 6 nadelen. Had jij er van tevoren bij stilgestaan? Hoe dan ook ben jij niet degene die bepaalt of je kat mee op vakantie gaat. Dit bepaalt je kat zelf, zo eigenwijs zijn ze wel. Maar wanneer je de volgende punten op de checklist kunt wegstrepen, dan heb je in ieder geval een goede basis.

  1. Is je kat van jongs af aan gewend om mee op reis te gaan?
  2. Is je kat avontuurlijk en nieuwsgierig?
  3. Heeft je kat geen problemen met reizen?
  4. Verkeert je kat in uitstekende gezondheid?
  5. Is je kat goed ingeënt en gechipt?
  6. Is een kat toegestaan op de vakantiebestemming?
  7. Heb je genoeg bagageruimte in de auto om kattenspullen mee te nemen?  
  8. Ben jij bereid om je vakantieplanning aan te passen aan je kat?

Veel succes met je keuze! Durf je het risico niet aan, maar wil je in coronatijd geen beroep doen op je moeder, je buurvrouw of je beste vriendin, neem dan eens een verblijf in een kattenhotel in overweging. Op deze website vind je tal van goede dierenpensions. Gebruik de zoekfunctie om ze te ontdekken!

Groetjes Wendy
Cats Only


Over de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook een kat (een Maine Coon), maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren heeft gewoond. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen kattenhotel uitvoert (waarbij elke gast beschikt over een eigen kamer met tuin), organiseert ze lezingen, cursussen en workshops voor kattenbezitters en professionals én is ze de auteur van het boek Klitvrije kat, zo doe je dat!


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.